ukendehusk

Повідомлення Фонду соціального страхування України

Повідомлення Фонду соціального страхування України

Середній розмір допомоги по вагітності та пологах від Фонду склав 40,5 тис.гривень.

Понад 125 тисяч працюючих українок знаходились у декретній відпустці упродовж 2021 року. Фонд соціального страхування України профінансував для них понад 5 мільярдів гривень допомог по вагітності та пологах.

За оперативними підсумками минулого року середній розмір декретної допомоги від ФССУ склав 40,5 тисячі гривень. Це на 17,6% більше, ніж упродовж 2020 року. Зазначена допомога надається Фондом застрахованим особам у розмірі 100% середнього доходу за весь період перебування у відпустці по вагітності та пологах.

Після того, як роботодавець отримав кошти від Фонду соціального страхування України, він має здійснити виплату допомоги по вагітності та пологах своїй працівниці у найближчий після дня призначення допомоги строк, встановлений для виплати заробітної плати, або одразу після отримання коштів від Фонду. Звертаємо увагу, що виплата допомоги має бути здійснена роботодавцем у повному обсязі однією сумою, поділ допомоги по вагітності та пологах не передбачено.

Розмір допомог від Фонду за лікарняними листками зріс на 14%

Середньоденний розмір допомоги по тимчасовій втраті працездатності, що надається Фондом соціального страхування України у разі хвороби, травми, догляду за хворим членом родини, самоізоляції від СОУЮ-19 тощо склав майже 369,65 гривні за підсумками січня- серпня 2021 року.

За той же період минулого року сума допомоги за один день лікарняного складала 324,15 грн - зростання у цьому році склало 45,5 грн або 14%.

Збільшення розміру компенсації втраченого заробітку за час перебування на лікарняному пов’язано з ростом середньої заробітної плати в Україні.

Підставою для нарахування Фондом матеріального забезпечення є подана роботодавцем заява-розрахунок. Страхувальникам надано можливість надсилати заяви- розрахунки в електронному вигляді із застосуванням електронного цифрового підпису з метою оптимізації та пришвидшення фінансування, а також протидії поширенню СОУЮ-19 в Україні.

Нагадаємо, за підсумками восьми місяців 2021 року Фонд соціального страхування України прийняв на фінансування листки непрацездатності, видані в разі хвороби, травми, самоізоляції або догляду за хворими дітьми, на суму понад 9,9 мільярда гривень - це майже на 62% більше, ніж за той же період 2020 року.
Допомоги фінансуються Фондом у повному обсязі, однак сьогодні наявні затримки у строках фінансування матеріального забезпечення, пов’язані із непокриттям потреби у видатках надходженнями на рахунок ФССУ.

Декретні виплати від Фонду зросли на 18,1% за підсумками 8 місяців

Середньоденний розмір допомоги по вагітності та пологах від Фонду соціального страхування України зріс на 18,1% за підсумками січня-серпня порівняно з тим же періодом минулого року. Він склав 330,85 грн за кожен день перебування у відпустці по вагітності та пологах, яка у загальних випадках триває 126 календарних днів.

Найбільший розмір одного дня декретної відпустки у Києві - він склав 477,3 гривні. Найменший - на Рівненщині, 264,8 гривні.

Загалом упродовж перших 8 місяців 2021 року Фонд прийняв на фінансування допомоги по вагітності та пологах на загальну суму 3,4 млрд гривень.

Фонд перераховує допомогу на підставі отриманої від роботодавця заяви- розрахунку, тож дата фінансування виплати прямо залежить від дати подання заяви роботодавцем. Слідкувати за станом фінансування можна онлайн у нашому телеграм-каналі: ЬПр8://1.те/8осіаИипс1.

Нагадаємо, допомоги фінансуються Фондом у повному обсязі, однак сьогодні наявні затримки у строках фінансування матеріального забезпечення, пов'язані із непокриттям потреби у видатках надходженнями на рахунок ФССУ.

Для отримання допомоги по вагітності та пологах за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, отриманий листок непрацездатності необхідно передати роботодавцю не пізніше 12 календарних місяців з дня закінчення відпустки у зв’язку із вагітністю та пологами. У разі роботи за сумісництвом надається копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи.

Допомога по вагітності та пологах надається у розмірі 100% середньої заробітної плати застрахованої особи.

Print Friendly and PDF
Переглянули 494 Четвер, 27 січня 2022 16:07

Адреса та контакти

  • Ужгородський р-н, с. Баранинці, Центральна, 42
  • 0312 734 287
  • barsilrada@gmail.com
  • Ми на карті

Прийом громадян

Від понеділка по п'ятницю
8:00 - 17:00

Ми завжди на зв'язку99%